Toggle Quick Contact Bar

Scott’s Corner by Tristan Parkes

PROJECT LOCATION: Newcastle, Australia
EMAIL:  parkes.tristan@gmail.com

In a reaction against the shopping centre and growth of the mega company, Scott’s Corner sees architecture driving a forced maturation of the existing building fabric to create living and working spaces relevant to the smaller households and business entities of contemporary urban Australia.

Evolution of the social and architectural legacy of the site occurs at multiple scales. At a larger scale the project contributes to a re-population of the city. Re-habitation of Scott’s Corner will provide a refuge within the city for a residential population while simultaneously injecting activity and a continuous presence into a zone previously depopulated for much of each day.

The insertion of housing into the building fragments the monolithic floor plates, increasing potential commercial applications of spaces previously limited to large-scale enterprises. That these spaces have been abandoned by such enterprises reinforces the need for radical re-invention typified by this development.